26 jan 2024
Inmiddels zitten we weer in het nieuwe jaar, nieuwe energie en verwelkomen we ook weer nieuwe mensen op de salon. Samen met jullie nemen we een kijkje in de producten die jullie nu gebruikten voor het wassen van je huid en haar. Dit is iets waar ik het vandaag met jullie over wil hebben..
Als je van haren wassen houdt, dan altijd met natuurlijke producten die je lijf herkent..
En hier gaat het in veel gevallen mis.. Er is zoveel op de markt en wat gebruik je dan? Vertrouw je het product als er op staat: natuurlijk, vegan, care for you..
Elke keer verrast het me weer dat er in een product die zo natuurlijk lijkt toch veel stofjes in zitten die niet zo fijn zijn voor je lijf..
We zagen zelfs nog producten die paraffinium liquidum bevatten, dit is een aard-olie product.. die wordt gevormd bij de winning van aardolie;
hetzelfde als niet natuurlijk kaarsvet.. het sluit je huid volledig af, kan niet meer ademen, dit wil je toch niet op je huid? Bovendien een enorme milieubelasting..
Kies je voor Vegan; check dan ook of de rest wel natuurlijk is.. Juist vaak bij een vegan-product wordt een synthetisch alternatief bedacht voor bepaalde ingredienten, wat overigens helemaal niet nodig is..
En waar we natuurlijk al vaker over hebben geschreven; siliconen..
en we willen er geen lang ingewikkeld verhaal van maken maar vermijd ze echt.. Waarom zitten ze in veel shampoo's, conditioners? De reden is dat als je het product gebruikt met de siliconen, je haren steviger aanvoelen, je haren meer gaan glanzen en het voelt lekker zacht en soepel aan.. Dat is wat je "denkt"te voelen, te zien.. Het is namelijk optisch..
Het ware verhaal is dat je pas de echte kwaliteit van je haar ziet als je deze producten niet meer gebruikt en er geen plastic-deeltjes meer tussen je haarschubjes zitten.. Wat je voelt is dus een plastic laagje wat als een onnatuurlijk filter om je haar heen ligt.. Het kan je haar gaan verzwaren, het plastic laagje is er vaak niet met 1 wasbeurt uit te krijgen.. en je krijgt een onnatuurlijk laagje op laagje.. je haar kan uiteindelijk af kan breken.. Siliconen hechten zich aan de kwetsbare stukken van je haar, zodat je haar voller lijkt, maar maakt het dus alleen maar kwetsbaarder.. Naast dat dit dus niet fijn is voor je, brengt het ook zoveel schade is ons milieu.
We onderscheiden 2 soorten siliconen: De in-wateroplosbare siliconen en deze zijn iets minder schadelijk, toch zou ik ze echt vermijden omdat ze ook je hormoonhuishouding kunnen be-invloeden.. en ja willen we ze daarnaast in ons water..? En de Niet in wateroplosbare siliconen deze direct vermijden. We helpen je graag want het is een zoektocht..
Veel voorkomend: Dimethicone en de PEG-verbindingen, alles dus wat op dimethicone eindigt PEG vaak met een getal erachter.. Amodimethicone, Dimethiconol, ( cetearyl )Methicone, cyclomethicone, Disiloxane, en nog een hele lijst..
Dan over sulfaten.. Heb je nou wel of niet sulfaten nodig om je haren te wassen?
Zelf heb ik het liever over je hoofdhuid wassen, je hoofhuid inmasseren en dan met je spoelwater je haar wassen.. zo voorkom je dat je teveel gebruikt en dat je haren gaan klitten.. en als je bij ons kiest voor een plantenkleuring blijft je kleur ook echt heel lang mooi. En je haren zijn je dankbaar..
In principe heb je geen sulfaten nodig om je huid, haren te wassen.. Sulfaten zijn sterk reinigende stoffen in je shampoo.. Het 'lekkere' schuimen.. Maar voor de overstap van sterke producten naar een natuurlijke, biologische variant zijn de natuurlijke sulfaten een optie: bevat je product iets van "cocosulfate dan is dat dus prima.. want dat zijn de stofjes van de kokos.. Check dus goed dat als je product sulfaten bevat of deze afkomstig zijn van een natuurproduct of dat het "namaak" is..
Wassen zonder sulfaten is uiteindelijk zoveel fijner voor je huid en haar. Je huid behoudt dan ook haar natuurlijk beschermd laagje die we nodig zijn voor onze afweer.. Er zijn ook fijne shampoo', shampoobars op basis van zeepnoten om te reinigen, of probeer eens lava-aarde, ghassoul-klei of kies voor kruiden om je haren mee te wassen.. En je kan natuurlijk uiteindelijk ook kiezen om helemaal niet meer te wassen.. Hoe vaker je wast, hoe sneller je talgkliertjes nieuwe talg gaan produceren om een nieuw beschermd laagje aan te maken.. Dus hoe minder je wast, hoe minder vet je huid en haar.. We helpen je hierbij graag!